Adaugă Răspuns 
 
Punctajul Subiectului:
  • 0 Voturi - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CANARII DE CANTEC
04-18-2013, 09:34 PM
Răspuns: #1
CANARII DE CANTEC
DE CE SUNT DOAR 3 RASE???
Pentru ca este vorba despre o munca titanica care s-a facut in sute de ani,in care s-au angrenat tari,popoare,specialisti,biologii si crescatori de mare clasa.
A creea o rasa de canari de cantec necesita zeci de ani de munca,care are in spate un standard bine definit,o culoare anume,o marime,un cantec bine fixat, s.a.m.d....culorile pot fi O GARANTIE intr-o oarecare masura a cantecului ORIGINAL.
Am citit pe forumul AOR o tema privitoare la canarul cu cantec de privighetoare....deci ce se incearca acolo, o faceau belgienii si olandezii in anul 1600,canarul malinois era numit atunci "canarul privighetoare",fiind incrucisat cu york si cu alte rase....dar marea problema este alta!.....atunci cantecul era foarte aproape de privighetoare dar cu multe carente,un cantec de moment,placut pana intr-un anumit punct,dar fara un viitor genetic,fara o continuitate a rasei si nu in ultimul rand cu un arbitraj greoi,greu de descifrat,cu un cantec care varia vizibil de la un crescator la altul...ce s-a intamplat de atunci pana in 2013??....intr-un cuvant pot spune EVOLUTIE...
Au aparut celebrele ture de apa,s-au eliminat unele ture,cantecul a capatat claritate iar arbitrajul a devenit "la obiect".
Intregul fenomen a evoluat,s-a ajuns la un repertoriu de valoare ,modern,datorita continuitatii acestei rase pe care s-a lucrat.
EXISTA CANTEC EREDITAR IN ACESTE RASE?...cu siguranta da...cantecul acestor 3 rase nu se face cu CD-ul sau cu casetofonul,el este transmis genetic de catre parintii lor iar canarul il reproduce pe toata perioada existentei lui.
Valoarea unui canar de cantec consta in VALOAREA TURELOR pe care le reproduce si nu in numarul lor,un canar care canta multe ture este expus la maxim in turele negative.
Acesta este un subiect vast,care are mii de controverse,pareri si discutii....dar un lucru este sigur:SUNT 3 RASE DE CANARI DE CANTEC. MALINOIS-HARZ-TIMBRADO....restul sunt proiecte,unele mai bune,altele mai slabe....iar unele aberante.
Bun...sa incerci sa creezi o rasa nu este un lucru rau,dincontra este ceva fenomenal dar parerea mea este ca acest fapt este aproape imposibil de facut....iti trebuie inca o viata sa realizezi o rasa si sa angrenezi o multime de oameni....specialisti,arbitri specializati in acea rasa......deoarece nu este vorba de canari de culoare sau postura,este vorba despre CANTEC,care a fost implementat si omologat la aceste 3 rase.
Un alt aspect care trebuie mentionat este CONCURSUL.
Toti canarii canta,asta nu inseamna ca sunt "DE CANTEC"....canarii de cantec PARTICIPA in Concursuri,sunt EVALUATI de catre un judecator delegat,au o fisa de arbitrare in care este notata valoarea respectiva a cantecului sau.
Desigur exista si concursuri de cantec,cu rase de canari, care nu sunt omologate de COM cum ar fi:"cantaretul rus", "flawta", "orfeus","cantaretul american","slavujar",s.a.m.d.,care incearca sa intre in galeria "MARILOR CANTARETI".....le dorim tuturor MULT SUCCES!
Asta este......ISTORIA,SAU O RASA NU SE FACE IN 4,5 ANI....belgienii au inceput cu malinoisul prin 1600 iar denumirea oficiala au capatat-o prin 1912....Sad e mult? e putin?...nu stiu dar este al naibii de greu....

Mihai Stere

http://Halciu.sunphoto.ro

halciu68@gmail.com
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
01-22-2014, 10:38 PM
Răspuns: #2
RE: CANARII DE CANTEC
coliviicanari Deconectat
Junior Member
**
Mesaje: 1
Data înregistrării: Jan 2014
Reputație: 0
Avertizări Cumulate: 0%
RE: ETAPA DE EDUCARE
Aptitudini remarcabile la Waterslager

- Malinois emite adorabil pe cele 2 tipuri de modulaţie : în amplitudine și în frecvență.
Această îmbinare , foarte grea , face să aibă un cântec mai diversificat.
El emite preponderent o frecvență pe partea stângă a sirinxului (90%), ca chaeperul și una mult mai încet (10%) cu partea dreaptă ca rollerul.

Poate modula ușor cele două sunete atât în frecvență(roller) cât și în amplitudine(chaeper).
El cântă cu ciocul semideschis pentru modularea în amplitudine și cu ambele părți de sirinx pentru modularea a două frecvențe. Respiră prin partea dreaptă de sirinx și nu e nevoit să oprească emisia așa mult ca rollerul.Aici e el mai bine echilibrat decât rollerul.

Deci reține: cioc deschis înseamnă emisie puternică pentru modulație în amplitudine și cioc închis înseamnă amplitudiune mai mică cu modulație puternică doar în frecvență.

- Waterslager arată o tendință puternică de a utiliza partea stângă sirinxului în producerea sunetului, atingând chiar 90% din total.Ceilalți canari, cu cântec spre sălbatic, folosesc ambele părți în mod egal sau puțin mai mult partea dreaptă.

– Respirația dintre silabele cântate se face la Waterslager prin partea dreaptă a sirinx, aproape exclusiv, în timp ce la canarul, apropiat de sălbatic, respirația se face simultan de către ambele părți, în cele mai multe cazuri.

- Cântecul, majorității canarilor și a multor păsări sălbatice, ajunge la frecvențe peste 7khz, în timp ce Waterslager merge în principal sub 4,5kHz și între 8khz-9khz.
Energia desfășurată în frecvențe mici, puțin peste 2kHz, este mare la cântecul Waterslager. Aici se aseamănă cu Roller dar au principii diferite de emitere a sunetului .

Rolerul are energia desfașurată , chiar mai jos, între 0,8KHz – 2,8KHz, bazată pe modulția în frecvență, cu armonici în toată banda până la 10KHz. El stă la baza obținerii celor mai multe rase de canari.

Acum urmează partea mai puţin ştiută, banda de acuitate auditivă a canarului de cântec:

- Waterslager are auzul dezvoltat numai până la punctul în care sensibilitatea la frecvențe peste 4,2kHz este si cu 40dB mai mic decât la alte rase de canari.

Aceasta determină modificări în procesul de învățare a cântecului și se va concentra la dezvoltarea cântecului său în frecvențele mici pe care le poate auzi şi interpreta foarte bine.
Respectiv cu cât canarul are banda mai mică, cu atât el va cânta mai bine, dar dacă are o bandă prea îngustă atunci îi va lipsi anumite ture, cele din capetele benzii, pe care nu le aude bine.

O consangvinizare apropiată și repetată a Waterslagerului pur, duce la îngustarea benzii de frecvenţă dar poate duce şi la pierderea din turele metalice prețioase care sunt în partea superioară a frecvențelor peste 4khz, pentru că la descendenții din consangvinizare încep să le scadă nivelul frecvențelor până la care pot auzi !

Se obțin păsări cu ture lipsă , pasărea le conține genetic şi nu le poate auzi bine, deci nu le cântă ei, nici descendenții lor dacă se continuă așa!!!

Și nu o să știm de ce ! Au devenit mai,,surzi” la acele ture care conţin frecvenţe din capătul superior al benzii lui !

Deci dacă suntem atenți cum interpretează canarul turele pe frecvență mare(sunete subțiri,ascuțite) putem să știm dacă trebuie oprită consangvinizarea, ori mai merge încă !

Pentru a remedia, se face o încrucișare îndepărtată sau o ,,împrospătare a sângelui”, pentru că genetic turele sunt toate în ,,capul lui” și vor fi transmise puilor.

Un Waterslager echilibrat are sensibilitatea auditivă cea mai mare intre 2.0 şi 4.0 kHz cu un maxim posibil la 2.8 kHz, scade aproximativ 15 dB pentru frecvențele sub 2.0 kHz, scade aproximativ 25 dB între 4.0 şi 8.0 kHz şi 13 dB între 8.0 şi 9.0 kHz. Acustica de bază în cântec se axează în primul rând în gama 1.8 – 4.5 kHz.

Pentru a recupera exemplarele care au lipsă unele ture , trebuie să fie puşi la bandă înregistrată a profesorilor , dată la un volum mare ca să contracareze scăderea acuităţii auditive a canarului în cauză.

Asta înseamnă că e bine să punem o bandă înregistrată la care să amplificăm frecvențele sub 2khz cu 15dB, frecvențele între 4 – 8kHz cu 25dB și cele între 8-9khz cu 13dB. Așa canarul va auzi toate turele la fel de tare și le va reproduce foarte bine pe toate !
Merit o bere !?
cu stimă, dicianu

http://Halciu.sunphoto.ro

halciu68@gmail.com
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
01-23-2014, 09:29 PM
Răspuns: #3
RE: CANARII DE CANTEC
Da...interesant,am scris si eu ceva asemanator cu partea stanga si dreapta...nu stiu pe unde este postata,dar sa stii ca toate turele waterslager se canta cu ciocul inchis,exceptie facand tura metalica(staaltonen)din cauza emisiei cum ai scris...daca in celelalte ture deschide ciocul este normal ca turele respective sunt mediocre,acute,s.a.m.d.
Tocmai de aceea tura metalica staaltonen, ROLLERUL nu o poate reproduce NICIODATA PENTRU CA NU O AUDE.
Referitor la banda care trebuie pusa,eu personal nu sunt de acord....aici intram intr-o alta zona in care sunt multe de spus.
Parerea mea este ca banda este zero barat...chiar daca sa spunem ca unele exemplare "prind" din ea,ei nu o sa poata niciodata sa o transmita urmasilor pentru ca nu au gena de transmitere respectiva...este vorba de sirinx...sau daca am avea un profesor care canta adanc,profund dar nu este din linia puilor,acestia nu vor putea niciodata sa reproduca adancimea profesorului pentru ca sirinx-ul lor nu are aceeasi pozitionare cu a profesorului...deci aici este vorba de FAMILIE de GENETICA si nu de BANDA,care este o pierdere de timp....

http://Halciu.sunphoto.ro

halciu68@gmail.com
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
01-24-2014, 02:53 PM
Răspuns: #4
RE: CANARII DE CANTEC
Buna,
eu ma refeream la exemplarele care nu aud anumite ture si ar putea fi corectati , inregistrand cantecul profesorilor si apoi dat la volum mai mare in partea superioara a malinois adica peste 4,5 khz cu ajutorul unui corector de ton din casetofon sau PC.
Eu am masurat si analizat cantecul la roller, malinois si chaeperi.
Anul asta o sa fac o armonizare a unei colectii , adica sa cante pe 4 armonici ( tonuri ) si o sa analizam inpreuna cum suna.
Parerea mea personala este ca, asta ar trebui sa fie rolul unei colectii.
Cu mare stima.
Vzitează website-ul acestui utilizator Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
01-24-2014, 04:35 PM (Ultima modificare: 01-24-2014 04:56 PM de coliviicanari.)
Răspuns: #5
RE: CANARII DE CANTEC
Revin puțin,
Banda canarului = intervalul de frecvențe(sunete) pe care le poate reproduce cu sirinxul și care depind numai de ereditate.

A nu se confunda cu CD sau bandă de casetofon !

Dacă îi deduci sau măsori această bandă , în limitele acestui interval de frecvență , crescătorul poate finisa pasărea și ea va fi foarte receptivă putând să transmită și puilor , la început ca profesor, iar în timp, începe să se transmită ereditar.
Așa poate înainta o rasă , cu noile performanțe în cântec.
De reținut, că fiecare linie din crescătorie folosește numai anumite frecvențe și tehnica proprie( adâncime , ture, chemare) și nu sunt receptivi la alte familii.
Dacă vreți, vă pot ajuta în Constanța, din pasiune, cu înregistrarea profesională a cântecului și analiza lui.
O zi bună
Vzitează website-ul acestui utilizator Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
01-25-2014, 07:33 PM
Răspuns: #6
RE: CANARII DE CANTEC
Da...crezi ca ai putea corecta un roller sa-ti cante tura metalica? eu nu cred...are banda scurtaBig Grin,este SURD si nu o poate auzi niciodata.
La ARMONIE sau ARMONIZARE cum ai zis la noi in concurs se puncteaza acest aspect...ARMONIA inseamna COMPOZITIE,deci STAM-ul trebuie sa cante intr-o directie anume...deci ne intoarcem tot la FAMILIE.
Degeaba am 4 masculi excelenti in stam daca ei se exprima diferit,ei nu vor primi nici 1 punct la ARMONIE.
Referitor la "tehnica",eu cred ca aceasta se capata pe parcurs iar "adancimea" te nasti cu ea....nu cred ca cu ajutorul tehnicii pasarea va capata adancime...daca am profesor adanc,el imi va da puilor adancime??
Tema este interesanta si sunt multe de spus...sunt curios totusi cu tehnica benzilor,poate o sa avem timp sa le ascutam.

http://Halciu.sunphoto.ro

halciu68@gmail.com
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
Adaugă Răspuns 


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)