Adaugă Răspuns 
 
Punctajul Subiectului:
  • 0 Voturi - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scoala de Cantec
01-23-2013, 02:12 PM (Ultima modificare: 01-23-2013 03:42 PM de anefi.sunai.)
Răspuns: #1
Scoala de Cantec
Scoala de cantec al canarului malinois-waterslager , este una dintre etapele cele mai importante din ansamblul perioadelor cresterii acestei deosebite rase , ea reprezinta , ca o definitie daca vreti , ansamblul tuturor masurilor inteprinse pentru obtinerea unui cantec placut , ordonat , adanc si corect interpretat .
Dupa parerea mea , scoala de cantec , cuprinde trei parti distincte si anume :
a). acomodarea
b). scoala propriu-zisa
c). pregatirea pentru concurs

Sa le luam pe rand .

a). Acomodarea , reprezinta etapa in care factorii biologici ne permit introducerea tinerilor masculi , din voliere , in micile colivii de cantec . Acesti factori sunt : terminarea naparlitului si maturizarea biologica al organismului , tinerilor masculi , care favorizeaza trecerea de la ganguritul specific puilor , la abordarea turelor specifice rasei .

Tot in cadrul acestui punct , putem observa doua subpuncte distincte si anume :
1. acomodarea cu noul mediu , referindu-ma aici la trecerea in micile colivii de cantec , spatiul in care sunt amplasate aceste colivii , cat si mediul ambiant al spatiului , cu referire la temperatura si luminozitate .
2. acomodarea cu noul tip de hranire

Revin un pic la ele :
1. Daca pana mai ieri , tinerii masculi au avut la dispozitie spatiul generos al unei voliere , din momentul introducerii in scoala , acest confort le va lipsi . La introducerea in micile colivii de cantec , se va tine cont de gradele de inrudire dintre ei , grupandu-se pe cat posibil fratii de mama in mod special . In primele 8-10 zile de la introducerea in micile colivii , nu se vor pune diafragme de izolare intre acestea , in vederea obtinerii unei acomodari cat mai bune , dat fiind faptul ca acestia au fost obisnuiti sa stea impreuna pana acum ; acestea se vor introduce dupa ce observam ca acomodarea se realizeaza progresiv , iar tinerii nostrii subiecti , nu mai stau abatuti , unii dintre ei parand chiar bolnavi , iar altii zbatandu-se , chiar lovindu-se de gratii .
2. Acomodarea cu noul tip de hranire ; nemaidispunand de spatiul generos al volierei , unde puteau face miscare dupa bunul plac , spatiul extrem de redus al noului habitat , ne obliga sa reducem din intensitatea nutritionala , prin eliminarea totala sau partiala , a sortimentelor prea stimulative . Pentru ca trecerea si din acest punct de vedere , sa se faca in cele mai bune conditii , este bine ca aceasta reducere sa se inceapa chiar din voliera , in scopul reducerii cat mai accentuate a starii de stres , provocata de o schimbare prea radicala . In acest sens , in raport cu evolutia subiectilor , eu procedez asa :
Formez un amestec de baza , care contine :
- 50% rapita
- 50% phalaris
Cu acest amestec , jonglez , in functie de evolutia in cantec a tinerilor masculi , imbunatatind-o sau nu , cu cateva boabe de canepa , ovaz decorticat sau niger , precum si cu hrana moale pe baza de ou . Daca cantecul are tendinta de a deveni strident , diminuez pana la eliminarea totala , dupa caz , a semintelor prea stimulative , acestea fiind folosite cu moderatie , la cei ramasi in urma cu cantecul , sau la cei care nu au pornit inca .
Hrana moale o distribui , la inceput saptamanal , dupa care pe masura ce timpul trece , ei o primesc de doua ori pe saptamana , de trei ori pe saptamana , iar cu 10 zile inaintea concursului - zilnic . Subliniez si mai precizez ca aceste imbunatatiri , le primesc mai abundent cei ramasi in urma cu cantecul , mai putin sau deloc , cei care canta foarte bine sau strident .
In concluzie , observam ca in scoala de cantec , avem de-a face cu patru categorii de atitudine si anume :
- stridentii , cu un comportament prea energic - iau masuri de eliminare a tuturor alimentelor prea stimulative , concomitent cu reducerea intensitatii luminii
- falsorii - cei cu defecte grave in interpretarea turelor standard - ii elimin din scoala de cantec
- cei care canta in ton cu cerintele standardului - continui hranirea in acelasi mod pe care l-au avut
- cei ramasi in urma cu cantecul - le distribui mai des din alimentele mai sus mentionate

b). Scoala propriu-zisa . Reprezinta totalitatea masurilor ce se inteprind in vederea pregatirii unui mediu adegvat , cu scopul obtinerii si perfectionarii turelor specifice rasei .
Si aici parerile multor crescatori sunt impartite : unii recomanda expunerea scolii in locuri zgomotoase si cu lumina ,chipurile pentru a obisnui canarii cu zgomote sau oameni , altii din contra , merg pe liniste si cu o intunecare accentuata . Atrag atentia , aici , ca multi confunda scoala de cantec cu pregatirea in vederea participarii la concurs . Am vazut adeseori pe diferite site-uri , informatii cu privire la scoala de cantec , ce erau insotite de imagini care reprezentau faza pregatirii in vederea participarii la concurs , ceea ce este cu totul altceva ; aceste doua aspecte , combinate , induc in eroare un tanar sau incepator practicant .
Parerea mea personala este contrara acestor doua extreme , si va spun de ce :
- daca privim canarul din punct de vedere biologic , observam ca aceasta specie este diurna ; pe intuneric , canarul isi inceteaza toate activitatile , deci nu ... misca .
- daca privim atitudinea canarului in anumite momente ale zilei , observam ca , spre seara , acesta canta mult mai linistit si domol
Fiind o specie diurna , toate activitatile sale au loc sub influenta luminii , ca si cantatul . Prin cantec , canarul , isi exprima anumite stari emotionale , ca de exemplu : isi face simtita prezenta , isi marcheaza teritoriul , face curte femelei , s.a.m.d.
- resping cu toata convingerea , ideea ca in scoala , canarul invata sa cante . Probabil ca , in conceptia unora , gandul le fuge involuntar la intelesul unanim al termenului "scoala" , in sensul ca este locul unde se invata ceva . Waterslangerul vine in scoala cu un bagaj ereditar , iar aici i se ofera cadrul si conditiile necesare perfectionarii tipologiei de a canta . La fel de adevarat este si faptul ca un waterslager va canta si fara “scoala” , dar cantecul acestuia nu se va compara niciodata cu al unuia “scolarizat” .
Din aceste considerente , eu cred ca , scoala de cantec , trebuie amplasata in locuri linistite , fara factori perturbatori , cu o luminozitate redusa , predominand culoarea verde - pentru a le crea cadrul ancestral ... , cu o temperatura relativ scazuta (16-18 'C) si constanta si nu in ultimul rand cu o hranire corespunzatoare , specifica acestei etape .
Multi se intreaba de ce lumina trebuie sa fie un pic difuza si gresesc atunci cand o aduc la acesti parametrii , din start . Lumina trebuie adaptata treptat cu nivelul de interpretare al cantecului , a marii majoritati a subiectilor scolarizati , concomitent cu distribuirea hranei individuale , in functie de progresul in cantec al fiecarui individ .
Respectand cu strictete intervalele valorice ale luminozitatii , temperaturii , si ale hranirii , vom observa ca in decurs de aproximativ o luna (15 oct. - 15 noe.) cantecul tinerilor nostrii masculi , se va dezvolta , se va rotunji , distigandu-se incet-incet , timbrul atat de placut al turelor standardizate waterslager .
Tot in aceasta etapa , dar spre sfarsitul ei , crescatorul isi va alege , in functie de performantele elevilor sai , colectia care va fi reprezentativa pentru crescatoria sa , in concursul de cantec .

c). Pregatirea pentru concurs ; reprezinta o ultima etapa din scoala de cantec si incepe cu aproximativ 10-14 zile inaintea concursului .
Atentie , in aceasta ultima etapa , vor intra doar canarii care si-au definitivat scolarizarea , pentru antrenamentul necesar cantarii la momentul stabilit , in fata arbitrului .
In anii 1890 , reputatul naturalist Pavlov , descopera ca reflexele neconditionate , sub influenta anumitor stimuli , pot fi transformate in reflexe conditionate .
Pe acest principiu se bazeaza si pregatirea canarilor nostri pentru concurs . Crescatorul care nu-si explica cum pot canarii sa cante in momentul arbitrarii , nu poate sa-i antreneze pentru aceasta .
Canarul canta numai sub influenta luminii , pe intuneric ... tace .
Dupa ce ne-am decis asupra viitorului lot reprezentativ , introducem coliviile cu acestia in asa numita duba de concurs . Aceasta , dupa cum bine stiti , este prevazuta cu diafragma de inchidere , care la randul ei este prevazuta cu orificii de iluminare ; totodata ne vom folosi de ea pentru formarea reflexelor conditionate .
Pentru antrenament trebuie sa amenajam intr-o camera separata , o masuta pe care asezam panoul de ascultare si separatorul , amplasandu-le perpendicular sub sursa de lumina . Ordinea de expunere a colectiei , se realizeaza dipunand in stanga separatorului , suprapuse , coliviile A si B , iar in cealalta parte , coliviile C si D , unde A si C se afla in partea superioara .
Prima zi de antrenament :
- in jurul orei 07.15 deschidem duba integral si hranim canarii ; dupa 10 min. o inchidem
- in jurul orei 08 , deschidem iar duba , pentru acomodarea cu lumina , timp de 10 min. , dupa care inchizand-o , o transportam in camera de ascultare , unde vom scoate coliviile si le vom expune la lumina , in fata panoului .
- dupa 10-15 min. , punem coliviile la loc in duba si o ducem la locul ei .
- in jurul pranzului procedam la fel
- seara aceeasi ... chestie
Vom observa ca in prima sau a doua zi , canarii nu vor canta sau vor canta putin , dar cu trecerea zilelor ei se vor obisnui cu acest regim si vor incepe sa cante din ce in ce mai bine si mai mult ca durata , dat fiind faptul ca , prezenta luminii este conditionata de timp , iar nevoia lor instinctuala de a canta este mare . Dupa cateva zile , in momentul in care constatam ca reactioneaza bine la lumina , incepem sa marim durata expunerii pana la 30 min. , cat dureaza si timpul alocat arbitrarii .
Lucrand astfel cu canarii nostrii , le creem reflexe conditionate , in cazul nostru , de lumina . Ca un fapt amuzant , ati observat desigur , ca dupa concurs , cand masculii trec in colivii mai spatioase , pentru reluarea vietii lor obisnuite , canta neincetat , zi lumina aproape , in decurs de cateva zile , pana cand natura isi spune din nou cuvantul estompand aceste reflexe .

http://anefi.sunphoto.ro/
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
01-25-2013, 10:30 PM (Ultima modificare: 01-25-2013 10:33 PM de KLOKENDE.)
Răspuns: #2
RE: Scoala de Cantec
Da...aici putem face o mica completare:
Orice rasa de canar poate canta,dar istoria si genetica a creeat prin cresterea in captivitate,trei mari rase ale canarilor de cantec: Malinois-Hartz-Timbrado.
In aceste 3 rase gasim BAZELE FUNDAMENTALE ALE CANTECULUI.
Asa cum am mai zis fiecare rasa are propriile sale caracteristici si particularitati,dar cantecul la modul general il putem defini ca o inlantuire de note sau ture,unele ereditare,iar unele invatate in mediul de influenta.Aceste combinatii de ture sunt transformate de catre Malinois in cantec.
PREGATIREA UNUI BUN CANAR DE CANTE INCEPE DE LA ORIGINEA LUI,DE LA STRAMOSII SAI,DE LA EREDITATEA GENETICA.
Pregatirea incepe de cand el apare in cuib si aude cantecul tatalui,sau a celorlalti masculi din crescatorie;aceasta faza,putem spune ca este foarte importanta si marcheaza foarte mult cantecul puiului,care are o memorie dezvoltata si o mare capacitate de imitare.
De aceea influenta mediului are un rol important in crescatorie,ea fiind ca o adevarata FAMILIE pentru micutul mascul,unde el poate auzi si memora cantecul rasei sale.
Avand o matca buna,crescatorul are un avantaj si speranta in plus ca puii obtinuti din imperechere au un fond genetic bun si sansele de a avea un CAMPION sunt mari.
Bineinteles ca aceasta nu este deajuns,crescatorului revenindu-i sarcina de a educa in continuare pe tanarul mascul.
EDUCATIA tinerilor se face intr-o prima faza prin separare in voliere,alaturi de PROFESORI,iar in a 2 a faza, asezarea lor in rafturi in coliviile de scoala unde urmeaza perioada premergatoare concursului.
In ultima faza a scolii,tanarul mascul arata ce-a invatat de-a lungul cresterii sale,de la iesirea din ou,timpul cat a stat in cuib,iesire pe bat,intarcare,voliera,colivia de scoala si in final antrenamentul, care exprima concursul propriu zis.
Daca facem o EDUCARE corespunzatoare tinerilor nostri,atunci si sperantele noastre vor fi foarte mari.

_________________

http://Halciu.sunphoto.ro

halciu68@gmail.com
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
02-18-2013, 04:02 PM (Ultima modificare: 02-18-2013 05:09 PM de KLOKENDE.)
Răspuns: #3
RE: Scoala de Cantec
Da...aici putem face o mica completare

Apreciez aceasta prima propozitie , ca fiind o dovada de politete ...
Nu ... , nu este o mica completare , ci una substantiala , pentru ca oricine , care se ocupa cu studiul canarului de cantec , stie (sau ar trebui sa stie) ca "scoala de cantec" incepe chiar din momentul eclozarii , continua dupa intarcare in voliere si se finalizeaza in perioada premergatoare concursului .
Acestea sunt cele trei faze principale , care au bineinteles subdiviziunile si particularitatile lor , in care influenta factorilor de mediu , au un impact aproape la fel de major , ca si cei ereditari si in care masculul malinois isi insuseste , dezvolta , definitiveaza si exprima cantecul specific rasei sale .

http://anefi.sunphoto.ro/
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
Adaugă Răspuns 


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)