Istoric

Istoric

  Pentru o cunoastere mai amanuntita  si a vedea clar unele transformari in materie de cantec,pozitie,sau culoare,trebuie sa ne intoarcem la originile Canarului Waterslager.

Trebuie sa reamintim ca numeroasele rase de canari au suferi in timp multe transformari,printre care se regaseste si Malinoisul,care la prima vedere nu are nimic in comun cu stramosul sau CANARUL SALBATIC.

Canarul salbatic,denumit in clasificarea pasarilor ca SERINUS CANARIUS apartine familiei Fringilide. Culoarea acestui canar este verde-cenusiu(gri) cu striatii negre pe spate,tartita si fruntea sunt galben verzuliu,gatul si pieptul sunt galbene iar burta avand un galben pur. Ciocul este scurt,conic si inchis la culoare iar lungimea corpului 11,5 cm.

Femela este mai striata si mai inchisa la culoare pe spate,burta are o tenta gri-cenusiu.

Cantecul acestui canar este compus din triluri si sunete metalice,rapide si acute.

Canarul salbatic traieste in deplina libertate,in insulele Canare,un arhipelag de 80-90 km.patrati si in Insulele Madeira si Azure pe care le gasim in lungul coastei de nord-est a Africii,intr-o zona vulcanica alcatuita din arbusti mici.

Extinderea Canarului in Continentul European,a lasat in urma pagini intregi de articole,povesti cu vapoare naufragiate,dar lucrurile nu sunt foarte clare.

Reamintindu-ne trecutul si informatiile din acea vreme,se pare ca spaniolii au fost primii care au importat canarul pe continentul european,deoarece logic,ei au ocupat Insulele Canare la sfarsitul sec. al XV lea. Drept urmare incepand cu anul 1475, crescatoriile de canari se extind rapid,gratie domesticirii sale si facilitatii de a creste in colivii si voliere. In scurt timp canarul uimeste intreaga lume prin gratia sa si prin frumusetea cantecului sau.

Trebuie sa amintim ca in acele timpuri,canarii erau considerati "PASARI DE CANTEC".

Intre anii 1500-1600,crescatoriile se extin rapid in Italia,Germania,Olanda  si Belgia. Canarii au devenit o afacere profitabila,preturile lor fiind foarte mari in acea epoca;au i nceput sa apara mutatii de culoare cum ar fi galbenul. In Europa Centrala au inceput sa se desfasoare adevarate afaceri industriale ce aveau ca scop fabricarea de colivii,accesorii,hrana s.a.m.d.

La inceputul anului 1700,in urma mai multor selectii si a unei scoli dure de cantec,nemtii obtin canarii saxoni si harzer. 

Obiectivele crescatorilor din acea epoca erau diferite;Nemtii urmareau formarea unui canar de la care sa obtina parti rulate, in timp ce belgienii se indreptau spre alta directie: SUNETELE DE APA,pe care le auzim la privighetoare.

De aceea WATERSLAGER inseamna CANAR CU SUNETE DE APA,iar multi l-au numit CANARUL PRIVIGHETOARE.

Intre anii 1600-1850,miscarea ornitologica se extinde in toate tarile. In Flandes-Belgia(astazi nu exista) si Olanda se organizeaza numeroase concursuri de culoare,postura si bineinteles de cantec. La acesta din urma apare un canar pe care crescatorii l-au numit "MARELE GALBEN"sau "MARELE SAJON"...putem aminti aici anticul yorkshire. Acest canar mare canta putine note rulate iar cantecul sau se apropia putin de cel al privighetorii,cu sunete de apa si note seci,acute.

Ornitologul BILJ S. asigura ca acest cantec a fost influentat de privighetoare. Pe langa sunetele de apa,acest canar emitea deasemeni si alte note din repertoriul privighetoarei cum ar fi: WUT,TIONK,SUT,KNORR,CHORR.

La inceputul anului 1900,in urma mai multor selectii si incrucisari,crescatorii obtin exemplare care nu se asemanau in totalitate cu Waterslagerul din zilele noastre,dar emiteau unele parti(wut-sut-tionk),care astazi practic au disparut.

Este clar ca canarul Waterslager a existat cu mult timp in urma,prima data sub denumirea "MARELE GALBEN iar dupa aceea  cu numele de WATERSLAGER.

Data oficiala la care s-a facut schimbarea de nume nu se cunoaste,dar se presupune ca s-a intamplat putin inaintea anului 1912.

Dupa crearea Asociatiilor de Crescatori,la inceputul sec.XX,apar Federatiile.

Dupa razboaiele din 1939,pana in 1945,crescatoriile malinois se extind si in Franta,iar 10 ani mai tarziu apar primele Concursuri de Cantec si primele Arbitrari.

Astfel cu o progresare infernala in materie de cantec, Malinoisul devine cel mai TITRAT CANAR DE CANTEC SI CEL MAI POPULAR AL ZILELOR NOASTRE. 

 

 

Canarul Malinois-Waterslager este unul dintre cei mai buni cantareti pe care omul i-a obtinut din specia „Serinus Canarius”. El este considerat cel mai complet canar de cantec deoarece repertoriul cantecului sau si interpretarea notelor il face sa se detaseze clar de toti ceilalti cantareti.
  Cantecul sau este dulce, armonios, exuberant, fantastic, cu o compozitie bogata in care intalnim frumoasele sunete de apa, rolade de apa, rolade metalice, sunete metalice, sunete fara apa, sau rolade fara apa.

  Istoria acestei pasari ne spune ca ea era folosita in mina pentru detectarea gazelor, loc in care se putea auzi picaturi de apa scurse din pereti, lovituri de dalti produse de catre mineri, de unde au iesit sunetele metalice, precum si alte sunete care ulterior s-au format in note ce au alcatuit incetul cu incetul cantecul Malinoisului. De la inceputul sec. XV s-au straduit sa formeze acest canar, invatandu-l parti din privighetoare. Cu multa rabdare minerii au reusit in cele din urma sa-si atinga obiectivul.

 

 

 

EXTRASE DIN MANUALELE DE SPECIALITATE - WATERSLAGER

   In Congresul O.M.J. din 1970 la Lisabona si totodata C.O.M. au acceptat urmatorul standard:

 


        a) Cap: mic, putin conic,ochi negri si stralucitori


        b) Gat: fin si lung


        c) Corp: rotunjit, pieptul marcant, lat


        d) Aripi: bine atasate de corp


        e) Picioare: lungime medie, fine


        f) Coada: bine inchisa

        g)Penaj: lucios fara striatii

        h) Culoare:galben si galben cu mici pete

        i) Pozitie : usor curbat

        j) Lungime : circa 16,5 cm

       k) Conditie : sanatate buna,lipsit de boala

 

 

 

CLUBUL ROMAN AL CRESCATORILOR DE CANARI MALINOIS-WATERSLAGER

        


Clubul Roman al Crescatorilor de Canari Malinois-Waterslager © 2018

xenno